'Shirtje vragen met gevolgen'

 

 
       

Op 18 april 1987 wordt in Köln de vriendschappelijke wedstrijd gespeeld tussen Duitsland en Italië. Scheidsrechter van dienst is de Nederlander Bep Thomas.

Een paar dagen eerder heb ik de Amsterdamse scheidsrechter benaderd met de vraag of hij een shirt kan regelen van het Italiaanse team. Op het moment dat de wedstrijd wordt gespeeld verblijf ik zelf in de Italiaanse plaats Mestre bij vrienden. De wedstrijd wordt live uitgezonden op Rai uno.

Direct na het laatste fluitsignaal is de Nederlandse scheidsrechter ter hoogte van de middencircel vol in beeld. Tijdens het handjeschudden wordt een van de Italiaanse spelers door Bep Thomas aangesproken en wijst de Amsterdamse arbiter naar het shirt van de speler. De speler in kwestie (Roberto Tricella) knikt en wijst naar de zijlijn. Is het Thomas gelukt om een shirt te regelen? Het moet bijna wel.

Een aantal weken later bevestigt Bep Thomas dat hij het shirt voor mij heeft.  Maar wat is er precies gebeurd?

Na afloop heeft Thomas het shirt van Roberto Tricella ontvangen in de catacomben van het Duitse stadion. Een official van de UEFA heeft het voorval gezien en wijst de Nederlander meteen op zijn verantwoordelijkheid om zich als scheidsrechter neutraal op te stellen. De nuchtere Amsterdamse scheidsrechter trekt zich weinig van de official aan, maar merkt kort daarna wel wat zijn actie teweeg heeft gebracht.

Thomas wordt enige tijd niet aangesteld door de UEFA bij internationale wedstrijden en lijkt daarmee te moeten boeten voor zijn onschuldige actie!

Het is uiteraard nooit de bedoeling geweest, maar het prachtige wedstrijdshirt is binnen en wordt gekoesterd !